Lekdetectie specialist


Onverklaarbare vocht- of schimmelplekken op de muur of plafond, vochtig stucwerk, of een onverwachte hoge afrekening van het waterbedrijf. Het zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op een onzichtbare lekkage. Verwarmingssystemen en waterleidingen zijn gevoelig voor lekkage. Het zijn vaak kleine lekkages die niet direct opvallen omdat de leidingen tegenwoordig in de muren zijn weggewerkt. Oorzaak is vaak een beschadiging door boren in de wand of een lekkende koppeling tussen leidingen. Ook al is de lekkage niet groot, doordat er continu waterverlies optreed is het kans op flinke schade aanwezig. Bij het vermoeden van lekkage is het aan te raden om een lekdetectie specialist in te schakelen. Alleen met gespecialiseerde apparatuur kan het lek worden opgespoord zonder onnodig hak- en breekwerk. De schade aan de vloer of muur blijft bij reparatie tot het minimum beperkt. Er zijn verschillende technieken om het lek te ontdekken. 

Infraroodcamera


Een infraroodcamera is geschikt om lekkage in een warmwaterleiding op te sporen. De camera detecteert warmteverschillen waarbij een concentratie warm water op een lek kan duiden. Infrarood meet door de muren heen en geeft nooit restschade. 

Ultrasone detectie


Een lekkage maakt geluid die we vaak niet kunnen horen. Ultrasone detectie werkt met geluidsgolven waarmee het geluid traceerbaar is. 

Lekdetectie via hygrometrie


Hygrometrie meet de relatieve luchtvochtigheid op een bepaalde plek. Het vochtpatroon kan op deze manier in kaart worden gebracht. 

Lekdetectie via een druktest


Een druktest is geschikt voor drukhoudende leidingen zoals waterleidingen of cv-leidingen. Met een perspomp wordt de druk opgevoerd en teruggebracht naar de normale hoeveelheid. Als de druk in de leiding niet constant is dan zal deze leiding lek zijn. 

Endoscopie


Endoscopie is geschikt om moeilijk toegankelijke leidingen te inspecteren. De endoscoop is een lange flexibele slang die is voorzien van een camera aan het uiteinde. Via een monitor is zichtbaar wat de camera waarneemt. 

Rookproef


De rookproef is de detectiemethode bij lekkage in een dak op plaatsen waar de dakbedekking niet verkleefd is. Door rook onder de bedekking te blazen zal een lekkage zichtbaar worden. 

Kleurstofdetectie


Kleurstoffen in afvoerleidingen of niet waterdichte constructies laten zien of er in de constructie een lek bevindt. 

Tracergasdetectie


Traceergas in een leiding onder druk ontsnapt zelfs uit hele kleine gaatjes of scheuren. Het gas is vluchtiger dan water en kan zo door een detector worden opgespoord. Met name bij een lekkage in de vloerverwarming is het een veel gebruikte techniek. 

Rapportage van bevindingen


De lekdetectie specialist stelt een rapport op met de bevindingen. Met het rapport kan de gedupeerde de schade bij zijn verzekering bewijzen. Het rapport wordt ook gebruikt door het installatiebedrijf die de reparatie zal uitvoeren.

 

Bron: Superrenovatie.nl

 

Geef een reactie