Vochtproblemen kunnen in verschillende soorten voorkomen binnen woningen. Welke vochtproblemen ken jij? Veel voorkomende problemen zijn doorslaand vocht, optrekkend vocht, lekkages rond leidingen, enzovoorts. Ook kan er zich een probleem voordoen rond de afvoer van condens. Zeker in de badkamer en keuken is de kans op een dergelijk vochtprobleem relatief groot. Hier komt immers veel condens vrij gedurende de dag! Het is belangrijk om vochtproblemen in een vroeg stadium aan te pakken. Op deze manier voorkom je dat de vochtproblemen zich verergeren. In dit artikel gaan we in op de verschillende oplossing voor vochtproblemen op het gebied van vochtbestrijding.
Zorg voor een goed ventilatiesysteem
Om vocht in huis tijdig af te kunnen voeren, is het essentieel dat je woning van een passend ventilatiesysteem is voorzien. Dergelijke systemen zijn in verschillende soorten en maten aangeboden. In plaats van een elektrisch gedreven ventilatiesysteem kun je bijvoorbeeld ook voor het gebruik van roosters boven ramen zetten. In de zomer kan het slim zijn om condens af te laten voeren, door het raam in de keuken of badkamer tijdelijk open te zetten. Dit zorgt er tevens voor dat smerige luchtjes kunnen afvoeren. Vocht kan zo niet in het tapijt binnen je woning trekken, waarmee je schade kunt voorkomen.
Muren laten impregneren en injecteren
Schade aan het tapijt kan ook ontstaan door vocht, wat in de muren van je woning is getrokken. Om een dergelijke schade tegen te gaan, kan het injecteren en impregneren van de muren noodzakelijk zijn. Bij het impregneren van een muur is er een coating op de buitenmuur aangebracht. Deze coating maakt de muur waterafstotend. In het geval dat een muur geïnjecteerd is, zal de loodgieter een waterkering in de muur aanbrengen. Mocht het injecteren van muren niet mogelijk blijken te zijn, dan kun je een fysieke waterkering plaatsen. Dit betekent dat je eerst een sleuf in de muur moet slepen.