De voor- en nadelen van de visgraatvloer

Als u denkt dat u nog nooit een visgraatvloer heeft gezien, dan heeft u het waarschijnlijk mis. Dit type vloer is al vele eeuwen populair en daar lijkt geen einde aan te komen. Sterker nog, de visgraatvloer heeft een come back gemaakt en is weer helemaal in. Aangezien deze vloer al heel lang in woningen gelegd wordt, is de kans ook klein dat u hierop uitgekeken raakt. De visgraat vloer is niet voor niets al tijden een favoriet en vandaag de dag is dat nog steeds het geval. Visgraatvloeren zijn wel met de tijd meegegaan en worden nu op verschillende manieren gelegd en dat met verschillende materialen. Hier leest u meer over de voor- en nadelen van visgraatvloeren en over wat dit fenomeen nu eigenlijk precies is.

Een visgraatvloer herkent u aan het legpatroon

In tegendeel tot wat vaak het geval is bij vloeren, krijgt de visgraat vloer haar naam niet van het materiaal waarvan het is gemaakt. Een vloer van visgraten is natuurlijk niet logisch. Visgraatvloeren krijgen de naam van het legpatroon. De latjes van PVC, parket of hout worden in een v-vorm gelegd en dat levert het uiterlijk van een visgraat op. Dit legpatroon bestaat al sinds de 16e eeuw en is ontstaan in Italië. Hier werd het voornamelijk gebruikt voor de woningen van de adel en het koninklijk huis. Visgraatvloeren zijn dus tijdloos en door dat er vandaag de dag een aantal variaties op ontwikkeld zijn, ook geschikt voor elk interieur.

De voordelen van visgraatvloeren

De visgraatvloer heeft een aantal interessante voordelen. Een aantal daarvan hebben we al genoemd, bijvoorbeeld de veelzijdigheid en het tijdloze aspect. Het kan werkelijk in elk interieur gelegd worden en vooral kleine kamers profiteren ervan, want dit legpatroon laat de kamer groter lijken. Heeft u geen budget voor een dure houten visgraat vloer, dan kiest u net zo makkelijk voor laminaat, PVC of parket. Omdat het alleen het legpatroon betreft, kunt u er alle vloeren voor gebruiken die gelegd worden met latten of stroken. Een smallere lat geeft dan een drukker uiterlijk en een bredere lat een rustiger uiterlijk. Heeft u vloerverwarming? Kies dan voor PVC.

De nadelen van visgraatvloeren

Uiteraard zijn er ook nadelen te noemen. Een visgraatvloer is namelijk vrij complex om zelf te leggen en het patroon is redelijk ingewikkeld. Daardoor neemt het leggen ook meer tijd in beslag en voor het beste resultaat doet u dit niet zelf. Een egale ondervloer is zeker nodig. Heeft u dit niet, dan moet u tijd en geld besteden aan het voorbereiden van de vloer voordat de visgraatvloer kan worden gelegd. Een laatste nadeel heeft te maken met het materiaal. Gebruikt u laminaat voor uw visgraatvloer, dan kan dit gehorig zijn.

Wel of niet kiezen voor een visgraatvloer

Twijfelt u nog of u een visgraatvloer wilt laten leggen? Dan is het een goed idee om deze vloeren in het echt te bekijken bij een showroom. Kiest u vóór, dan krijgt u een vloer die geschikt is voor koningen, en dat al vijf eeuwen lang.

Bezoek de showroom van Floorplaza of ga naar www.floorplaza.nl!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *