Geurverspreiders

 

Geur heeft een veel grotere rol in ons leven dan we soms denken. Bepaalde geuren doen ons automatisch denken aan een locatie, een persoon of een gebeurtenis. Geuren kunnen zorgen voor ontspanning en rust, maar ze kunnen ook verkwikkend werken. Met geurverspreiders kun je in huis de gewenste geur creëren. Er zijn verschillende soorten geurverspreiders.

 

Branders

Een geurbrander bestaat uit een basis waar je een waxinelichtje in kunt plaatsen en een schaaltje waar je een geurproduct in kunt plaatsen. De meeste geurbranders zijn gemaakt van keramiek, maar ze worden ook wel gemaakt van een combinatie van staal en glas of zelfs volledig van glas.

 

Met een geurbrander kun je gebruik maken van wax melts of geurolie. Wax melts zijn blokjes gemaakt van was, geurolie en kleurstof. Tijdens het branden smelt de was en komt de gekozen geur vrij. Geurolie is een geconcentreerde olie met een sterke geur. Omdat de olie sterk geconcentreerd is moet je het schaaltje van de brander grotendeels vullen met water en slechts enkele druppels olie toevoegen. Tijdens het branden verdampt het water en wordt ook de heerlijke geur van de olie verspreid.

 

Een voordeel van geurbranders is dat ze verkrijgbaar zijn in vele vormen, kleuren en maten. Er is dus altijd wel een geurbrander die past bij je interieur. Daarnaast zijn geurbranders te koop in verschillende prijsklassen, maar zijn ze over het algemeen relatief goedkoop in aanschaf. Een nadeel is dat een geurbrander alleen werkt in combinatie met een waxinelichtje. Je kunt de brander dus niet onbewaakt achter laten en als je kleine kinderen hebt, heeft het gebruik van waxinelichtjes waarschijnlijk ook niet je voorkeur.

 

Diffusers

Als je geen waxinelichtjes wilt gebruiken kun je gebruik maken van een diffuser. Een diffuser is een klein elektrisch apparaat. Je vult hem met water en enkele druppels geurolie. Als je de diffuser aanzet zal de ruimte zich binnen enkele minuten vullen met de geur die je hebt uitgekozen.

 

Een nadeel van een diffuser is dat deze in aanschaf vaak duurder is dan een brander. Daarnaast kun je een diffuser alleen gebruiken in combinatie met olie. Waxmelts kun je met een diffuser dus niet gebruiken. Bij de plaatsing van een diffuser moet je bovendien rekening houden met het feit dat een diffuser elektriciteit nodig heeft om te kunnen werken.

 

Stokjes

Tot slot kun je gebruik maken van stokjes voor het verspreiden van geur. De setjes bestaan vaak uit een potje of vaasje gevuld met vloeistof en een aantal stokjes. Na enkele maanden is de vloeistof op en wordt het vaasje vaak in zijn geheel weg gegooid.

 

Het voordeel van stokjes is dat deze erg goedkoop zijn in aanschaf. Het grootste nadeel is dat de geur enkele maanden achter elkaar hetzelfde is. Bij het gebruik van een brander of een diffuser kun je elke dag, of zelfs meerdere keren per dag, een andere geur kiezen die past bij je stemming. Dit is bij het gebruik van stokjes niet mogelijk.

Geef een reactie