dog

Zo maak je jouw tapijt weer blinkend schoon

Wat voor vloer je ook hebt liggen, je zult hem regelmatig schoon moeten maken. Dit geldt ook voor tapijt. Tapijt kan namelijk erg vies worden als je het niet genoeg aandacht geeft. Bedenk maar eens hoe hardnekkig sommige vlekken kunnen zijn. Is jouw tapijt toe aan een schoonmaakbeurt? Lees dit artikel om erachter te komen hoe je het weer blinkend schoon krijgt.

Stofzuig regelmatig

Net als ieder ander type vloer moet tapijt regelmatig gestofzuigd worden. Of je hier een normale stofzuiger of een robotstofzuiger voor gebruikt maakt weinig verschil. Door te stofzuigen verwijder je eenvoudig het meest oppervlakkige stof. Maar bedenk goed dat tapijt veel meer stof vasthoudt dan je met het blote oog kunt zien. Stofzuigen is dus zeker niet genoeg.

Niet wrijven, maar deppen

Naast stofzuigen kun je je tapijt reinigen met andere schoonmaakmiddelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit op de goede manier doet. Heb je bijvoorbeeld vlekken in je tapijt, probeer die dan niet te verwijderen door hard te wrijven. Het is aanlokkelijk, maar het werkt averechts, omdat de viezigheid alleen maar dieper het tapijt in komt. Deppen is dus het devies. Het zal je verbazen hoeveel beter dit werkt.

Tapijtreiniging kost tijd

Bereid je er op voor dat tapijt reinigen een tijdrovende klus is. Het duurt altijd even voordat schoonmaakmiddelen zich goed in je tapijt getrokken hebben. Je zult er zeker wel een dagdeel voor nodig hebben.

De beste huis-tuin-en-keuken schoonmaakmiddelen je tapijt

Op zoek naar een aantal handige huis-tuin-en-keuken schoonmaakmiddelen die erg goed werken bij het reinigen van je tapijt? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  • Bruisend mineraalwater. Vooral effectief bij verse vlekken.
  • Groene zeep
  • Scheerschuim. Gebruik wel alleen ongekleurd scheerschuim zonder menthol.
  • Zuiveringszout of baking soda.
  • Bakpoeder
  • Citroensap. Dit maak je door citroen, water en waspoeder met elkaar te mengen.
  • Mousse of shampoo.

Bonustip: gebruik een stoomreiniger

Wil je je tapijt ├ęcht effectief schoonmaken, dan is een stoomreiniger een aanrader. Dit apparaat blaast heet water in de vorm van stoom naar buiten en is dodelijk effectief in het verwijderen van allerlei soorten vuil. Een stofzuiger is bijvoorbeeld kansloos tegen huisstofmijt, maar een stoomreiniger pakt deze beestjes wel aan. Gebruik daarom op zijn minst twee keer per jaar een stoomreiniger bij het schoonmaken van je tapijt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *